Test: De BMW C Evolution, scooter, brommer, ???

Sunday 21st, September 2014 / 16:20 Written by
foto: @kodel

Waar is die tankdop? foto: @kodel

Gisteren (zaterdag 20 september) had ik de eer en het genoegen om de elektrische scooter van BMW, de C Evolution aan de tand te voelen. Na het optrekken van de ochtendnevel gaf ik de GS Adventure de sporen richting BMW Brand store in centrum Brussel. Dat is geen ordinaire showroom maar een heus retail concept waar je je kan onderdompelen in het merk BMW, van accessoires tot topmodellen in zowel het motor als auto gamma. Een antieke boxer kijkt er loensend naar de vleugeldeuren van een i8 die tegen de achtergrond van een mega-flatscreen staat te blinken. Zeker eens langs gaan daar op de Waterloo Laan terwijl de minder motorminnende familieleden je Visa-kaart pluimen in de luxe winkels verderop.

Maar, wij (ikzelf en vier andere twitterende en bloggende medemensen – Koen – Gudrun – Kristof en Jan alias JeanLeMotard) kwamen dus voor de elektrische scooter van BMW. Na een korte inleiding en beschrijving van de route trokken we naar de kelder om plaats te nemen op wat er uit ziet als een flashy versie van de ondertussen bekende C600 Sport Maxi Scooter. Maar deze tweewielers hebben dus een elektrische motor en vooral heel veel batterijen aan boord. Het is even wennen wanneer je je tweewieler start en je hoort niets, en vervolgens geen gas moet geven maar ‘stroom’. Nog meer wennen is het als je bij de eerste stop de linker hendel stevig aantrekt en blijkt dat dat geen koppeling is maar de achterrem.

Onze voorrijder (die geen scooter meer had, dus even op pad ging met mijn GS) schiet de kleine ring op en hop daar gaan we. ‘Gas’ open en de elektroscooters schieten vooruit als pijl uit een boog. En dat bijna compleet geruisloos. Enkel wat gezoem en het rollen van de banden zijn te horen, voor de rest blijft het muisstil. We hebben het niet getest maar de indrukwekkende acceleratie laat ongeveer alles met een verbrandingsmotor achter zich. Op basis van onderstaand YouTube filmpje schat ik dat je binnen de 5 seconden aan 100km/u zit. Eerder deze week mocht ik al een Tesla aan de tand voelen en het gevoel is vergelijkbaar.

Deze prestatie is des te indrukwekkender als je weet dat de e-scooter zo maar eventjes 265 kilogram weegt, meer dus dan mijn BMW R1200GS Adventure. Dat voel je echter helemaal niet als je ermee rijdt, wel bij het rechtzetten van de pikkel, het ‘te voet’ manouvreren en een beetje bij het remmen. Te voet de scooter verplaatsen is eigenlijk overbodig, de elektromotor laat zich heel fijn bedienen waardoor je stapvoets kan bewegen, zowel voorwaards als achterwaards (handig!). Stapvoets rijden (dus zonder de voetjes aan de grond) lukt trouwens ook heel goed dankzij het laag zwaartepunt van de scooter. De batterijen zitten helemaal onderaan en daarbovenop klotsen die niet zoals benzine in een tank. Dat maakt dat je op elk moment, traag of snel, rechtdoor op in een bocht op een extreem stabiel voortuig zit. Geen verassingen, en als de bocht of het verkeer je toch verrast dan is er altijd een massa power aanwezig om je route te corrigeren. Enkel bij het diep in de remmen duiken laat het gewicht zich nog even voelen door een lichte trilling in de remmen.

Om tot stilstand te komen kan je twee hendels op het stuur gebruiken maar na een tijdje ga je dat minder en minder doen. Bij het lossen van de gashendel (ik krijg het woord ‘stroomhendel’ echt niet uit mijn keybord gewrongen) vertraagt de scooter alsof je licht remt en de hiermee opgewekte energie laadt je batterij opnieuw op. Hoeveel je precies remt hangt samen met de rijmodus die je koos: Road (normaal), EcoPro (zuinig dus minder snel accelererend en optimaal recupererend), Dynamic (plezant en straf afremmend) of Sailing (waarvan het nut mij niet duidelijk is, bij het uitbollen rolt de scooter gewoon door zonder recuperatie en dus zonder extra vertraging). Met wat oefening gebruik je op den duur nog nauwelijks de rem waardoor je zowel remblokjes als energie spaart. En het is ook nog eens lekker ontspannend rijden. Driedubbele win dus.

Na ongeveer anderhalf uur stads- en stadsrand verkeer komen we terug aan de brand store. We hebben ongeveer 36 kilometer gereden en mijn scooter staat op 63%. De theoretische actieradius van 100 kilometer per laadbeurt (kostprijs ongeveer 2 euro aan elektriciteit!) lijkt dus te kloppen. Wie echter droomt van een pendelen tussen Brussel en Oostende is er aan voor de moeite. Je trekt heel vlot naar de 120 kilometer per uur (dat is meteen het begrensd maximum) maar tegen die snelheid hou je het maar 50 kilometer vol. De C evolution is dus een echt stadsvoertuig.

Samengevat: super stabiel, stil, super dynamisch, keiplezant om mee te rijden, ziet er cool uit (voor wie van moderne scooter houdt), verbruikt heel weinig en is heel milieu vriendelijk. Direct kopen dus? Ja, als je vooral in om de stad rondtoert en vooral als je de aankoopprijs van 15 500 euro niet te veel vindt. Want dat is waarschijnlijk nog de grootste rem op een gigantisch verkoopsucces.

2 Comments on “Test: De BMW C Evolution, scooter, brommer, ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comments powered by Disqus
Mail Google+ Pinterest