Zijn kleine scooterhelmen een gevaar voor de veiligheid?

Saturday 18th, March 2017 / 14:07 Written by

Scooterhelmen zijn er in allerlei soorten en maten, een veelgestelde vraag bij het uitzoeken van een helm is of een kleinere helm net zo veilig is als een grote helm. Om hier antwoord op te geven moet je eerst begrijpen welke soorten helmen er zijn en wat voor invloed de grootte van de helm op de veiligheid heeft.

Los van welk type helm je voorkeur naar uit gaat, is het bij elke soort helm belangrijk dat de helm niet te klein is. Wanneer de helm te klein is voor je hoofd en daardoor niet helemaal aansluit bij de vorm van je schedel, bestaat er de kans dat bij een harde val je hoofd klem komt te zitten in de helm.

De meest voorkomende helm is de integraalhelm, deze helm geeft niet alleen bescherming aan het hoofd maar, door het kinstuk en het vizier, is het gezicht ook goed beschermd. Systeemhelmen hebben de mogelijkheid het kinstuk, en vaak ook het vizier, omhoog te klappen. Hierdoor kun je op elk moment de helm veranderen van een gesloten helm naar een open helm, natuurlijk is het rijden met de helm open wel minder veilig dan het rijden met de helm gesloten.

De kleinste helm, welke ook veel verkocht wordt, is de jethelm. De jethelm heeft geen kinstuk waardoor de kin grotendeels onbeschermd blijft. Wel zijn er jethelmen waarbij het vizier zó groot is dat het ook (deels) bescherming aan de kin geeft, dit is dan wel minder bescherming dan die van een integraal- of systeemhelm.

Waarom kopen mensen de jethelm als deze minder veilig is?

De reden dat de jethelm ondanks de mindere veiligheid tòch goed verkocht wordt, is omdat mensen de helm mooier vinden staan of comfortabeler vinden zitten. De systeemhelm kan erg warm zijn omdat de voorkant gesloten is en een jethelm geeft juist veel verkoeling door het open kinstuk.

Is een kinderhelm net zo veilig als een helm voor volwassenen?

Voor kinderen is een kinderhelm veilig, omdat (ondanks dat de helm kleiner is) deze beter past en dus meer bescherming biedt. De buitenschaal van kinderhelmen is kleiner waardoor deze een betere pasvorm heeft. Sommige volwassen met een klein hoofd dragen ook een kinderhelm welke bij de grootte van hun hoofd aansluit, dit is veilig dan een helm voor volwassenen te dragen welke te ruim zit.

Op zoek naar een helm die bij jou past? Bekijk dan eens een helm van Helmonline.nl!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comments powered by Disqus
Mail Google+ Pinterest