Een tweedehands motor kopen: Vier Tips

Monday 08th, December 2014 / 14:16 Written by

Als je een motor gaat kopen, dan moet je natuurlijk als eerste nadenken over wat voor motor je wilt. Welke merken spreken je aan en waar wil je de motor voor gaan gebruiken? Wil je er dagelijks mee naar je werk of wil je er juist lange ritten mee kunnen maken in het weekend? Als je dat bepaald heb, dan zijn er een aantal praktische zaken waar je op moet letter als je een tweedehands motor gaat kopen.

1. Te mooi om waar te zijn

Soms kom je een prachtige advertentie tegen. De motor is nog zo goed als nieuw en de prijs is precies het bedrag wat jij gereserveerd had voor een motor. Pas toch op met dit soort advertenties, want vaak als het te mooi lijkt te zijn, is dat het ook. Vraag de verkoper of dit ook echte de foto’s zijn van de motor die te koop is, en check natuurlijk de staat in realiteit.

2. Hoe zien de wielen eruit?

De banden van een motor moeten een minimale profieldiepte hebben van 2mm. Let ook op of er geen scheurtjes in de band zitten, dat duid op ouderdom. Check ook meteen even of er speling op de wielen zit (probeer het wiel te bewegen terwijl je de vork vasthoudt) en op het balhoofd (beweeg de voorvork stevig naar voor en naar achter, er mag géén speling zijn). Heeft de motor spaken? Tik op de spaken en luister of alle spaken dezelfde toon geven. Is dat niet het geval dan kan het wiel slom zijn.

3. Maak een proefritje!

Met een proefrit kun je uiteraard kijken of je de motor fijn vindt rijden, maar belangrijker is om te kijken of alles werkt. Werken alle knoppen en armaturen goed? Schakelt de motor fijn? Stoot hij blauwe rook uit dan kunnen segmenten versleten zijn. Gebeurt dat enkel bij zwaardere belasting (bijvoorbeeld als je met zijn tweeën op de motor zit) dan kan dat duiden op versleten zuigerveren.

4. De juiste papieren

Als alles klopt vergeet dan niet te vragen naar de papieren. Hoeveel eigenaren heeft deze motor gehad en is er veel aan de motor geklust? En heeft de eigenaar dat zelf gedaan of zijn er reparaties gedaan door een officiële monteur?

Als alles klopt, dan kun je met een gerust hart de motor kopen en genieten van jouw nieuwe tweewieler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comments powered by Disqus
Mail Google+ Pinterest